JazdaMiejska.pl | moto magazyn
Premiera kulinarnego przewodnika Michelin

Premiera kulinarnego przewodnika Michelin

Data publikacji: 2014-03-05

Już za tydzień, w środę 12 marca 2014 r. poznamy najnowsze wydanie Czerwonego Przewodnika Kulinarnego Michelin "Main Cities of Europe 2014". Przewodnik zawiera najbardziej znany i prestiżowy ranking europejskich restauracji.

Najważniejszym pytaniem jest czy kolejna polska restauracja otrzyma Gwiazdkę Michelin i czy ubiegłoroczny zdobywca Gwiazdki, restauracja Atelier Amaro utrzyma wyróżnienie, a może zdobędzie kolejną gwiazdkę Michelin dla Polski. W przewodniku zostaną ocenione lokale z Warszawy i Krakowa.

Już samo znalezienie się w przewodniku jest dla restauracji dużym wyróżnieniem, jednak marzeniem każdego restauratora pozostaje Gwiazdka Michelin. W 2013 r. ten zaszczyt przypadł w udziale warszawskiej restauracji Atelier Amaro. Był to ogromny sukces, gdyż najważniejsze wyróżnienie Michelin zostało przyznane w Polsce po raz pierwszy.

W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:

  • Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
  • Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny
  • Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do 3 gwiazdek)

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Jednak Gwiazdki Michelin nie otrzymuje się dożywotnio - jeżeli inspektorzy podczas kolejnych wizyt w lokalu stwierdzą, że nie zachowuje on poziomu, za który został wyróżniony, mogą odebrać tytuł.

Przewodnik Michelin "Main Cities of Europe? pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie - stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.

Autor: Jazda Miejska

Komentarz do artykułu
Brak komentarzy.
SZUKAJ W SERWISIE!
rynek Brak artykułów
Copyright © Fabryka Dobrych Pomysłów, 2009 - 2012r. O nas | Polityka prywatności | Reklama | Katalog firm Nasze strony: Modelmania | OtoModel | Magazyn RC AUTA